Search
 • Iconicx Advies

De energiemarkt staat op zijn kop!

Updated: Mar 17

De energieprijzen zijn enorm gestegen. Veel consumenten en ondernemers gaan dat merken in de portemonnee. Wat is er aan de hand? En waar doe je verstandig aan als je contract nu afloopt? We helpen je op weg en schetsen een aantal scenario’s.


Wat is er aan de hand?


Als je nu een nieuw energiecontract afsluit, krijg je te maken met hoge energieprijzen. Een kuub gas ging vorig jaar voor het eerst over de €1 heen. Sindsdien is het nog flink duurder geworden. De stijging van de gasprijs heeft vele oorzaken, zoals een koud voorjaar in 2021, slecht gevulde voorraden en internationale ontwikkelingen. Ook het herstel van de economie na het eerste jaar van de coronacrisis speelt een rol. De afgelopen winter was zacht, waardoor het gasverbruik meeviel.


Maar de oorlog die Rusland begonnen is maakt leveranciers onzeker over aanbod en prijsontwikkeling van (Russisch) aardgas. Daarom willen veel leveranciers even helemaal geen nieuwe klanten aantrekken. Ze durven geen verplichting aan te gaan om consumenten voor een langere periode een vaste prijs te rekenen. Want misschien gaat hun eigen inkoopprijs wel verder de hoogte in.


Vanwege de hoge aardgasprijzen is ook elektriciteit veel duurder geworden.


Waarom stijgen de prijzen?


Aardgas Energieleveranciers leggen altijd voorraden aan als de winter eraan komt. Na een zachte winter is er veel gas over en dalen de prijzen.


in 2021 was het tweede deel van de winter en het voorjaar behoorlijk koud. De voorraden raakten leeg. Bijvullen was moeilijker dan anders. Niet alleen in Nederland kwam niet veel gas uit de grond, laat staan om de redenen gaande het Gronings gas die ons allen bekend zijn. In de rest van Europa werd ook minder geproduceerd door onderhoudswerkzaamheden.


Tegelijk leverden de pijpleidingen uit Rusland lange tijd ook minder. Dat komt door onderhoud en onzekerheden rond een nieuwe leiding. En de vraag naar gas vanuit Azië was ook heel hoog. Daardoor stegen de gasprijzen begin zomer 2021 al. En vonden commerciële partijen het niet aantrekkelijk om gas in te kopen voor het bijvullen van de voorraden. Achteraf een slechte zet. Want de gasprijzen stegen alleen maar verder.


China vervangt vuile kolencentrales door relatief schonere gascentrales. En de economie is daar in razend tempo aangetrokken na de coronacrisis. Daardoor betaalt China nóg meer en voeren schepen met vloeibaar gas Europa liever voorbij.


Richting de winter werden de voorraden toch langzamerhand weer gevuld. En de winter was vervolgens heel zacht. Hoe de gasprijzen zich verder ontwikkelen, zal ook afhangen van of het voorjaar nog koud wordt. En natuurlijk hebben de internationale ontwikkelingen invloed.


Stroom


In Nederland wekken we de meeste stroom nog altijd op met gascentrales. En als het verbruik snel stijgt (na de coronacrisis) en er niet veel wind en zon is dan hebben de centrales veel gas nodig. En ja, dat gas is nu juist heel erg duur.


Dankzij de energietransitie wordt op jaarbasis ongeveer een kwart van de Nederlandse stroom uit duurzame bronnen opgewekt. Maar dat is nog niet genoeg om de stroomtarieven los te koppelen van de (stijgende) prijzen van fossiele brandstoffen. De extreme stijging van de gasprijzen werkt dus ook door in flink hogere stroomtarieven.


Aantal energieleveranciers failliet Sinds oktober 2021 zijn 8 energieleveranciers verdwenen. Zes zijn er failliet gegaan, 2 hebben geen leveringsvergunning meer. Zeven van de 8 gevallen hebben te maken met de sterk gestegen groothandelsprijzen op de energiemarkt. Het (inkoop)beleid van een leverancier kan meer of minder risico opleveren in zo'n turbulente marktsituatie.


Dit zijn de 8 leveranciers die sinds oktober 2021 hun vergunning kwijtraakten:

 • Welkom Energie

 • Enstroga

 • Allure

 • Anode

 • Sepa Green

 • Neosmart

 • Fenor

 • Naked Energy

Ben jij klant geweest bij een van de bovengenoemde leveranciers, dan heb je als het goed is hierover bericht ontvangen. Veelal neemt een andere leverancier het klantenbestand over tegen de voorwaarden zoals deze eerder zijn vastgelegd. Meer informatie kan je tevens vinden op de website van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Waar doe je verstandig aan?


De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. De beste manier om geld te besparen is minder energie verbruiken en investeren in isolatie en zonnepanelen. Zo ben je ook minder afhankelijk van (buitenlandse) fossiele brandstoffen. Bovendien is het investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen ten aanzien van kostenbesparing, (financieel) rendement en terugverdientijd juist erg rendabel met de hoge energieprijzen. Terugkomende op het energie contract; als je nog langere tijd een contract met vaste tarieven hebt, zit je goed en hoef je je niet druk te maken. Het kan zelfs zijn dat je minder gaat betalen. Dit omdat de overheid in 2022 aan iedereen zo'n €400 compensatie voor de hoge energieprijzen uitkeert via de energiebelasting.


Als je contract met vaste tarieven binnenkort afloopt (of je betaalt al variabele tarieven) heb je 2 mogelijkheden.


Niets doen…


Dan betaal je na de einddatum van je contract automatisch de variabele tarieven van je huidige leverancier. Als je een contract zonder einddatum hebt, geldt hetzelfde.


De laatste tijd zijn er veel minder vaste tarieven beschikbaar dan normaal. Leveranciers zijn onzeker over hun eigen inkoopprijzen voor de komende tijd. Dus willen ze niet veel nieuwe klanten binnenhalen met een contract voor 1 of meer jaar tegen lage tarieven. Het aanbod is daardoor nu meestal niet zo aantrekkelijk.


Ook de variabele tarieven zijn inmiddels flink omhoog gegaan. Maar het voordeel van zo'n tarief is dat je maandelijks op kunt zeggen. Het kan dus lonen om nog even een variabel tarief aan te houden. Stap pas over als de vaste tarieven weer gedaald zijn.

Dus heb je variabel? Vergelijk regelmatig en kijk goed of overstappen loont. Als je een variabel tarief hebt, kan dat op elk moment.


Een nieuw contract…


Nu wordt het lastiger omdat we niet in de toekomst kunnen kijken. Daarom schetsen we 4 scenario’s:

 1. Je kiest voor een 1-jarig contract. Deze zijn nu erg duur (als ze al verkrijgbaar zijn), maar dan kun je volgend jaar wel opnieuw een contract afsluiten. De tarieven kunnen dan hoger of lager zijn. Je kiest dus voor flexibiliteit op de middellange termijn met de hoop dat de prijzen weer zakken.

 2. Je kiest voor een meerjarig contract. Deze zijn nu slecht verkrijgbaar, maar kunnen lagere tarieven bieden dan een contract voor 1 jaar. Of dat over een jaar nog zo is, weten wij niet. Je weet met een meerjarig contract wel waar je de komende jaren aan toe bent. Je kiest dus voor zekerheid en hoeft voorlopig niet om te kijken naar je energiecontract.

 3. Je kiest voor variabele tarieven. Deze zijn inmiddels ook wel verhoogd, maar liggen misschien wel lager dan bij je huidige leverancier. Je kiest hiermee voor flexibiliteit op de korte termijn. Je kunt dan later alsnog overstappen naar een contract met vaste tarieven, dat dan voordeliger kan zijn dan nu. Dit is een verstandige aanpak als je de markt heel goed in de gaten houdt.

 4. Je kiest voor spotmarkt tarieven. Op de spotmarkt koop je als ondernemer energie in voor de korte termijn. Dit kan, zeker wanneer je hogere verbruiken hebt (bijvoorbeeld grootzakelijk), zeer voordelig zijn. Gemiddeld gezien zijn de prijzen op de spotmarkt lager dan de prijzen op de beurzen voor de langere termijn. Dit verschil kan maar liefst 15% bedragen. Bij dergelijke spotmarkt contracten heb je tevens de mogelijkheid tot ‘fixeren’, wat betekent dat je eerst instapt op de variabele spotmarkt prijzen en tijdens de overeengekomen looptijd kosteloos kunt wijzigen naar vaste prijzen. Hierbij kan je, indien gewenst, continu geïnformeerd worden over de spotmarkt prijzen zodat je op een voor jou geschikt moment kunt fixeren.

Wanneer is het juiste moment?


Als het gaat om je energietarieven, dan is doorgaans het geval dat in de winter periode er meer vraag is naar energie waardoor de energietarieven ook hoger zijn. Na de winter periode is de vraag naar energie lager wat vervolgens ook invloed heeft op het energie-aanbod en kan een goed moment zijn om je energiecontract te herzien.


Wat kunnen wij voor jou betekenen?


Wanneer jij je energiezaken bij ons hebt ondergebracht, dan hoef je in feite niets te doen. Wij zullen, aan de hand van hoe de energiemarkt zich ontwikkelt en het energiecontract wat je via ons hebt afgesloten, contact met je opnemen om je energiecontract te herzien. Dit contactmoment wordt altijd voorafgaand per mail door ons aangekondigd, zodat je ook zeker weet dat je door een van onze gecertificeerde adviseurs benadert wordt.


Wil je toch eerder een adviesgesprek, dan staan wij uiteraard graag voor je klaar en kan je contact opnemen met onze Customer Support. Ben je nog geen klant bij ons, of heb je niet eerder een energiecontract afgesloten bij een van de geregistreerde energieleveranciers vanuit het Centraal Energieloket? Ook dan staan wij graag voor je klaar om samen met jou een contract-check uit te voeren.


Daar waar de hedendaagse energiemarkt volledig is ingesteld vanuit het aanbieders perspectief en daarmee de belangen van aanbieders vertegenwoordigd worden door uiteenlopende kanalen, werken wij op basis van omgekeerde marktwerking. Dit betekent dat wij jouw belangen, zorg- en vraagstukken vertegenwoordigen in de energiemarkt en het aanbod exclusief voorzien vanuit het Centraal Energieloket.


TIP: Wordt je- of ben je benaderd vanuit telemarketing of colportage en heb je last van- of ben je gedupeerd door ongewenste, misleidende of schendende verkooppraktijken? Meldt dit dan bij onze Customer Support, want samen gaan wij voor een eerlijke, transparante, veilige en duurzame energiemark! Duurzaam en veilig energie besparen, dat doen we samen!


Tot slot is de beste oplossing voor de hoge energieprijzen simpelweg door de vraag naar energie te verlagen. Uit onderzoek is gebleken dat het investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen op korte- en lange termijn een van de meest rendabele oplossingen is. Juist nu de energieprijzen de welkebekende pan uitvliegen is het moment om hier actie in te ondernemen. Is het financieel niet (volledig) haalbaar voor je, dan zijn er gelukkig hele interessante mogelijkheden en oplossingen beschikbaar, mogelijk met ondersteuning vanuit de overheid.


Onze adviseurs staan dan ook graag voor je klaar jouw te voorzien van het juiste advies en de juiste maatwerkoplossingen zodat jouw energie op een veilige manier betaalbaar én rendabel wordt.


Heeft dit artikel jouw interesse gewekt, of wil jij meer weten over wat voor jouw de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met onze Customer Support; Want immers… U staat centraal! Iconicx Energy Group BV E. info@iconicx.nl | W. www.iconicx.nl T. 036 303 3 025 (brontekst stijgende energieprijzen: consumentenbond.nl)21 views