Verlaag uw energiekosten met Spotmarkt prijzen!
Wij werken momenteel aan onze nieuwe website!
Doorlooptijd zonnepanelen 4 tot 6 weken!
Verlaag uw energiekosten met Spotmarkt prijzen!
Wij werken momenteel aan onze nieuwe website!
Doorlooptijd zonnepanelen 4 tot 6 weken!
Verlaag uw energiekosten met Spotmarkt prijzen!
Werk mee aan een eerlijke, transparante, veilige en duurzame energiemarkt!
Wij werken momenteel aan onze nieuwe website!

Informatieplicht Energiebesparing RVO; Geldt dat ook voor mij?

De informatieplicht energiebesparing is onderdeel van de Wet miljeubeheer. Deze wet bestaat al sinds 1993, maar is sinds 2019 aangepast.

Deel dit bericht

De informatieplicht energiebesparing is onderdeel van de Wet miljeubeheer. Deze wet bestaat al sinds 1993, maar is sinds 2019 aangepast. Nu zijn bedrijven en instellingen verplicht om aan te geven welke energiebesparende maatregelen zij hebben genomen. Dit dient gerapporteerd te worden op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Rapporteren verloopt via eHerkenning niveau 1 of hoger. De RVO heeft Erkende Maatregelenlijst Energiebesparing (EML) opgesteld per branche.

Geldt dit ook voor mijn bedrijf?

Verbruikt uw bedrijf of instelling meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas per jaar? Dan moet u voldoen aan de informatieplicht energiebesparing, officieel vóór 1 juli 2019. Recentelijk wordt hier steeds vaker streng op gecontroleerd. De gemeenten en omgevingsdiensten zijn door de overheid aangewezen als toezichthouder en voert de controle uit of u daadwerkelijk voldoet aan de Informatieplicht. Heeft uw bedrijf of instelling nog niet aan de informatieplicht voldaan? Dan risceert u een forse boete of trafrechtelijke stappen. Nog niet voldaan aan de informatieplicht energiebesparing? Regel de informatieplicht energiebesparing dan nu!

Introductie Informatieplicht Energiebesparing

Bekijk deze introductiefilm voor een korte uitleg over de informatieplicht energiebesparing (Bron: rvo.nl).

Praktijkverhaal toezicht en handhaving

In heel Nederland pakken de bevoegde autoriteiten (gemeenten en omgevingsdiensten) actief het toezicht en handhaving van de energiebesparingsplicht en informatieplicht op. De gemeente Hilversum is daar één van (zie onderstaande video). Douwe Schelling, inspecteur milieu van de gemeente Hilversum, vertelt hoe hij het aanpakt. Hij gaat op bezoek bij restaurant Tiramisu by George, waarvan de eigenaar het belangrijk vindt om energie te besparen. “Er komt nog een generatie na ons” (Bron: rvo.nl).

Zelf de Informatieplicht Energiebesparing invullen

Veel bedrijven twijfelen of ze de registratie voor de informatieplicht energiebesparing zelf gaan doen of uitbesteden aan een externe partij. Het invullen neemt namelijk over het algemeen veel tijd in beslag. Vragen zijn soms erg technisch welke goed uitgezocht moeten worden waarvoor veel tijd en geduld nodig is. Daarnaast moeten bedrijven beschikken over een eHerkenning voordat ze de informatieplicht in kunnen vullen.

Een gemiddelde aanvraag voor de Informatieplicht Energiebesparing (van introductie tot verzenden) duurt ca. 10 uur. Wilt u de informatieplicht energiebesparing toch zelf doen? Iconicx Energy Advies legt uit hoe u dit kunt doen.

eHerkenning

Voordat u de informatieplicht energiebesparing aan kunt vragen moet u beschikken over eHerkenning. Dit is de zakelijke DigiD van de RVO. U kunt eHerkenning aanvragen bij één van de aanbieders van de belastingdienst.

Belangrijk: aanvraag van eHerkenning duurt gemiddeld 3 werkdagen. Als u met spoed eHerkenning aanvraagt is dit binnen 24 uur maar hier zijn welke extra kosten aan verbonden.

Beschikt u al over eHerkenning? Dan kunt u beginnen met de aanvraag van de informatieplicht energiebesparing. U kunt hiervoor inloggen op de site van de RVO.

Bij ‘mijn aanvragen’ kunt u kiezen voor Informatieplicht Energiebesparing (Wet Milieubeheer). Lees vervolgens goed de introductie en vul uw gegevens in.

Handig om bij de hand te houden:

  • KvK nummer
  • Vestigingsnummer
  • Jaarverbruiken van zowel gas als elektriciteit

Nadat u uw bedrijfsgegevens heeft ingevuld moet u een bedrijfstak kiezen. Let goed op dat u de juiste bedrijfstak kiest. Dit is belangrijk voor het vervolg van de informatieplicht. De juiste bedrijfstak kunt u vinden in de EML lijsten. Vervolgens krijgt u de maatregelen van de gekozen bedrijfstak. Gemiddeld zijn dit meer dan 50 vragen.

Let bij het invullen goed op de randvoorwaarden (zowel economisch als technisch) en uitgangssituatie. Deze kunt u vinden door op de button ‘meer informatie’ te klikken.

Bent u op zoek naar informatie over bijvoorbeeld uw hr-ketel over ventilatie? De juiste productspecificaties zijn vaak te vinden op de site van het merk. Echter kan dit in sommige gevallen dus tijdrovend zijn. Bij elke maatregel staat daarnaast aangegeven of deze genomen kan worden op een zelfstandig moment of een natuurlijk moment.

Zelfstandig versus Natuurlijk moment

Zelfstandig moment betekent dat deze maatregel rendabel is op elk moment dat de maatregel wordt uitgevoerd. Dat wil zeggen dat deze maatregel binnen één jaar moet worden uitgevoerd.

Natuurlijk moment betekent dat deze maatregel alleen rendabel is op het moment dat een renovatie of verbouwing aan de orde is. Met andere woorden, u kunt met deze maatregel wachten tot u gaat renoveren of verbouwen, mits dit binnen vijf jaar is.

Als u alle vragen goed denkt te hebben ingevuld, dan kunt u de rapportage controleren. Kijk goed of u geen maatregelen heeft overgeslagen en controleer uw gegevens nogmaals. Vervolgens drukt u op controleren en verzenden. Hierbij geeft u aan dat u alles naar waarheid heeft ingevuld en dat de RVO toestemming heeft om uw gegevens te gebruiken voor vervolg van de informatieplicht.

U krijgt daarna een bevestiging van de RVO met bijbehorend IP-nummer. Dit is het correspondentienummer welke u gebruikt bij vragen aan de RVO.

Informatieplicht uitbesteden

Vindt u de Informatieplicht Energiebesparing zelf te ingewikkeld of tijdrovend? Veel organisaties kiezen ervoor het proces uit handen te geven aan een externe partij.

Als erkend adviseur neemt Iconicx Energy Advies uw zorgen uit handen. Een aanvraag heeft u snel geregeld, waarna u een bevestiging krijgt van de RVO met bijbehorend IP-nummer. Dit is het correspondentienummer welke u gebruikt bij vragen aan de RVO.

Heeft u nog geen maatregelen genomen in de vorm van energiebesparende middelen om aan de Informatieplicht te voldoen? Ook dan bent u bij ons op het juiste adres en kunt gebruik maken van al onze disciplines zodat u verzekerd bent van de juiste oplossing.

Wilt u daarnaast op de hoogte blijven van het huidige energienieuws? Bent u benieuwd naar hoeveel u kunt besparen of zoekt u tips/weetjes over energie? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Want immers… U staat centraal!

De Marktprijzen

Bovenstaand worden handelsprijzen weergeven. Om tot de prijs voor de consument te komen rekent de overheid enkele verplichte toeslagen. Het energietarief bestaat uit het volgende:


Consumentenprijs op basis van één kilowattuur (kWh) stroom bestaat uit:

  • Stroomprijs van de inkoopmarkt;
  • Inkoop- en Garantie van Oorsprong (GVO)-kosten;
  • Energiebelasting;
  • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE);
  • 21% btw.

 

Consumentenprijs op basis van één kubieke meter (m3) gas bestaat uit:

  • Gasprijs van de inkoopmarkt
  • Inkoop- en Garantie van Oorsprong (GVO)-kosten
  • Energiebelasting
  • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE)
  • Regiotoeslag
  • 21% btw

Statusinformatie

1. Verified = Gecontroleerd (De adviseur mag energie advies geven en energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

2. Unverified A = Niet gecontroleerd (De adviseur mag vanwege een lopend onderzoek geen energie advies geven noch energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

3. Unverified B = Niet gecontroleerd (De adviseur is uit dienst en word niet meer gecontroleerd op energie advies en bemiddeling van overeenkomsten in de energiemarkt)

4. Suspended A = Gecontroleerd en inactief (De adviseur mag vanwege ontbrekende informatie en/of lopend onderzoek geen energie advies geven noch energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

5. Suspended B = Gecontroleerd en inactief (De adviseur mag vanwege ontbrekende informatie en/of lopend onderzoek alleen onder begeleiding van een verified adviseur advies geven en energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)

6. Withdrawn = Per direct ingetrokken (De adviseur mag geen energie advies geven noch energie gerelateerde overeenkomsten bemiddelen in de energiemarkt)