Search
  • Iconicx Advies

Ontwikkelingen elektriciteitsprijs

De energieprijzen zijn al tijden stijgende en de gevolgen hiervan worden steeds meer zichtbaar, zowel voor particulieren als voor bedrijven.De hoge energieprijzen komen niet alleen door de oorlog in Oekraïne. Ook speelt de aanhoudende droogte in Europa een belangrijke rol. Het waterpeil in de Rijn staat op het laagste niveau ooit. Voor de schepen met grondstoffen als kolen en olie vormt dit een probleem omdat ze geen havens meer kunnen bereiken. Energiecentrales moeten tegelijkertijd wel stroom blijven produceren.


De stroomprijs volgt nauwgezet de gasprijs. En dit is een logische ontwikkeling, want als de kolen die per schip vervoerd worden uiteindelijk niet aankomen bij de energiecentrales, moeten de energieproducenten op zoek naar alternatieve bronnen. Dit komt vaak uit op gas en daarvan staat de prijs nu ongekend hoog. De situatie in Frankrijk speelt ook nog een rol. Meerdere kerncentrales produceren minder of geen energie waardoor ook daar de prijs voor stroom nu uiterst hoog is.


Ontwikkelingen gasprijs


Ondertussen zijn er ook meer gegadigden voor LNG gas op de handelsmarkt. In Azië bereiden landen zich namelijk voor op de winter door het vloeibare gas alvast in te kopen. Ook voor Europa is LNG belangrijk, omdat Rusland op dit moment nog maar 20 procent van zijn maximale gastransportcapaciteit inzet. Daarnaast wil Europa überhaupt minder afhankelijkheid van Russisch gas.


Over onze gasvoorraden is er positief nieuws. Op 1 november zijn die hoogstwaarschijnlijk gevuld voor 80 procent. Dit was de eis vanuit de Europese Commissie. Nu ligt de vullingsgraad op 70 procent. Wel is de afgelopen dagen minder gas opgeslagen door de hoge prijzen. Desondanks is econoom energiemarkten bij ING Gerben Hieminga van mening dat de vullingsgraad naar 100 procent moet. Tegen NOS zegt hij hierover: "Misschien werkt het iets prijsopdrijvend, maar aan de andere kant, als we de gasvoorraden voor bijna 100 procent gevuld hebben, kan dat ook vertrouwen aan de markt geven dat de kans op tekorten in de winter veel kleiner is en dat kan de gasprijs ook doen dalen de komende tijd."


Actueel energie aanbod


Wanneer we kijken naar het actuele energie aanbod in de markt, onder andere bij energieleveranciers, vergelijkingsites, distributieplatformen en het Centraal Energieloket, dan zien we dat energieleveranciers collectief hun aanbod hebben ingetrokken vanwege de huidige marktontwikkelingen.


Wel zijn er redelijk goede alternatieven voor ondernemers beschikbaar in het Centraal Energieloket o.b.v. APX/EPX handelsprijzen welke over het algemeen voordeliger zijn dan de hoge standaard variabele prijzen. Deze mogelijkheid is er momenteel alleen voor ondernemers die een bedrijfspand hebben met een zogeheten industriefunctie.


Wil jij weten of jouw bedrijf gebruik kan maken van de APX/EPX handelsprijzen en wat daarmee jouw besparing is? Neem dan contact met ons op en vraag een vrijblijvende contract-check aan!


Wat te doen aan de hoge energiekosten?


Bij Iconicx Energy Group weten we de stijgende energiekosten op een verantwoorde, effectieve én veilige manier het hoofd te bieden. Zo kan je onder andere bij ons terecht voor energie advies, energie beheer o.b.v. omgekeerde marktwerking, energie in- en verkoop, (hybride) zonnesystemen, accu-opslag, hybride warmtesystemen, infrarood warmte, led- en laad oplossingen.


Wat voor jou de beste en meest haalbare oplossing is kunnen wij uiteraard op voorhand niet invlullen. Neem daarom contact met ons op en vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een van onze adviseurs;


Want immers... U staat centraal!


Iconicx Energy Group

T. 036 303 3 025

W. www.iconicx.nl - E. info@iconicx.nl
20 views